Featured image of post Microsoft brengt update uit voor Windows 10 die Internet Explorer verwijdert

Microsoft brengt update uit voor Windows 10 die Internet Explorer verwijdert

Microsoft heeft vandaag een update voor Windows 10 uitgebracht waarmee het Internet Explorer verwijdert. De update komt via Microsoft Edge, dat vanaf vandaag ervoor zorgt dat Internet Explorer op Windows 10 onbruikbaar wordt. Daarmee komt opnieuw een einde aan Internet Explorer.

In Windows 11 was Internet Explorer al niet meer aanwezig. In Windows 10 nog wel, maar niet als standaardbrowser. Dat was namelijk de oude, pre-Chromium versie van Microsoft Edge. IE werd alleen nog meegeleverd met Windows 10 zodat gebruikers toch websites kunnen bezoeken die alleen met IE werken.

Met de update die vandaag uitkomt voor Microsoft Edge zal IE onbruikbaar worden gemaakt. Als je na de update Internet Explorer probeert te openen, zal automatisch Edge worden geopend. De update zet ook automatisch bladwijzers en browsergegevens over en gebruikers krijgen een pop-up met informatie die duidelijk maakt wat er gebeurd is.

Internet Explorer kreeg al sinds juni 2022 geen beveiligingsupdates meer. Daardoor was het al niet meer veilig te gebruiken. Gebruikers die nog wel steeds per se IE willen gebruiken, kunnen in Edge de IE-modus gebruiken.

Overigens is Internet Explorer nu nog steeds niet helemaal weg. Windows 10 zal ook na de update nog snelkoppelingen en logo’s van Internet Explorer bevatten. Die restanten worden pas in juni dit jaar opgeruimd. Daarnaast kunnen gebruikers van Windows Server en bepaalde edities van Windows 10, zoals Windows 10 Enterprise en Windows 10 IoT, nog steeds Internet Explorer gebruiken.

Bovendien blijft de onderliggende browser-engine van IE, genaamd MSHTML, nog wel aanwezig, in zowel Windows 10 als Windows 11. Die wordt namelijk gebruikt voor de IE-modus van Edge. Deze engine blijft aanwezig tot tenminste 2029.