Featured image of post Zo surf je anoniem op het web met Private Relay in iOS 15

Zo surf je anoniem op het web met Private Relay in iOS 15

**iCloud+ is Apples abonnementsdienst met een aantal handige extraatjes voor iOS en iPadOS 15. In de abonnementsdienst vind je onder andere de functie Private Relay, waarmee je anoniem op het web kunt surfen. In deze howto laten we je zien hoe je Private Relay kunt gebruiken. **

Voor Private Relay heb je dus een abonnement nodig op iCloud+. Dat is een abonnementsdienst van Apple waarmee je een aantal op privacy-gefocuste extra's krijgt. Je kunt elk abonnement delen met vijf andere gezinsleden. Om een iCloud+-abo af te sluiten op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen. Tik op je naam. Ga naar iCloud en tik op Beheer opslag of iCloud-opslag.

Private Relay

Private Relay, in het Nederlands bekend als Privédoorgifte, bevindt zich nog in de testfase en is een functie voor Safari. Deze functie voorkomt dat websites je IP-adres kunnen zien en dat andere partijen, zoals bijvoorbeeld je internetprovider, je internetverkeer kunnen inzien. Private Relay kan er ook voor zorgen dat het onmogelijk wordt om je te lokaliseren op basis van je IP-adres.

Om je privacy op het web te waarborgen, routeert Apple je internetverkeer door zijn eigen servers en die van een derde partij. Dat gebeurt op zo'n manier dat zowel Apple als de derde partij niet kunnen zien welke websites jij bezoekt en het internetverkeer niet naar jou kunnen herleiden. Volgens Apple heeft Private Relay geen invloed op hoe snel websites laden, maar gezien het internetverkeer omgeleid wordt door Apples servers zal er toch wel enige impact op de prestaties zijn.

Je schakelt Private Relay in door de app Instellingen op je iPad of iPhone te openen. Tik dan op je naam bovenaan. Kies dan voor iCloud en ga naar Privédoorgifte (bèta). Zet de schakelaar om op de pagina bij Privédoorgifte om de functie aan te zetten. Na het aanzetten van Private Relay kun je kiezen of websites je locatie mogen benaderen of alleen maar het land en tijdzone mogen weten. Daarvoor tik je op Locatie van IP-adres en maak je een keuze.

Je kunt in Safari kiezen om voor alle websites je IP-adres te verbergen of dat alleen te doen voor trackers. Om dat in te stellen, ga je terug naar de hoofdpagina van Instellingen en ga je dan naar Safari. Zoek in de lijst naar Verberg IP-adres en kies voor een van de opties.

Private Relay van Apple is overigens geen VPN. Naast het feit dat het technisch anders werkt dan een VPN zijn ook de functies die je bij Private Relay krijgt verschillend. Zo kun je met Private Relay niet je locatie wijzigen om geoblokkades te omzeilen. Ook werkt het alleen dus in Safari, terwijl een VPN meestal voor al het internetverkeer op je computer werkt.