Featured image of post Zo zet je de KPN-malwarefilter aan

Zo zet je de KPN-malwarefilter aan

Als je vast internet van KPN hebt, dan kun je gratis gebruikmaken van de malwarefilter. Daarmee blokkeer je eenvoudig websites die gevaarlijk zijn, die bijvoorbeeld je gegevens proberen te stelen of malware hosten, op al je apparaten in je netwerk. Het enige wat je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan is een (vaste) internetverbinding van KPN. Mobiele internetverbindingen zouden in de toekomst deze functie ook krijgen.

Je zet de malwarefilter van KPN als volgt aan: ga naar veilig.kpn.com en login met je gebruikersnaam en wachtwoord van je account waaraan je abonnement voor vast internet is gekoppeld. Klik bovenin dan op de optie Malwarefilter naast KPN Veilig (in de witte balk) en zet de schakelaar om om de malwarefilter aan te zetten. Verder hoef je niets te doen, de nieuwe instellingen worden vanzelf actief op je modem.

Screenshot van KPN Malwarefilter instellingen De KPN-malwarefilter zet je eenvoudig aan via het KPN Veilig-portaal.

Hoe werkt het?

De malwarefilter van KPN werkt op dns-niveau. Dns is het systeem dat domeinnamen naar ip-adressen vertaalt. Als je in je browser google.nl intypt, dan stuurt je computer een verzoekje naar een zogenaamde dns-server om die naam, google.nl, te vertalen naar een ip-adres, zodat je computer weet waar die zijn verzoek heen moet sturen. Je gebruikt standaard je dns-servers van je internetprovider.

In dit geval vervangt KPN je dns-server met een andere die ook net iets anders werkt. Als je een verzoek stuurt voor een website die malware bevat, dan zal de dns-server van de malwarefilter je een ander ip-adres terugsturen zodat je deze gevaarlijke website niet kunt bezoeken. Op die manier werkt deze beveiliging voor al je apparaten in je lokale netwerk.

Dit systeem is niet nieuw en wordt ook door andere providers aangeboden, zoals OpenDNS en Cloudflare. Als je zo'n extern systeem gebruikt, dan is het nadeel dat dan een extra partij weet welke websites je bezoekt, in plaats van dat alleen je internetprovider. Ook zijn zulke diensten toch vaak net iets langzamer dan de dns-servers van je eigen internetprovider.