Featured image of post Zo kun je games vanaf je Windows-pc streamen met Parsec

Zo kun je games vanaf je Windows-pc streamen met Parsec

Soms is het fijn om op de bank of zelfs vanuit bed te kunnen gamen. Als je dan alleen een Windows-game-pc hebt, dan zul je je games moeten streamen naar een laptop of tablet. In deze howto laten we je zien hoe je games met Parsec vanaf je Windows-pc kunt streamen naar je laptop, het web of zelfs naar Android.

Parsec is een handig programma dat zich richt op streamen met lage latency. Het programma is gratis te gebruiken en werkt eenvoudig. Om ermee aan de slag te gaan, is het wel nodig om een Parsec-account aan te maken. Daarvoor bezoek je deze link. Vul een e-mailadres en gebruikersnaam in en klik op Next om een wachtwoord in te stellen. Na korte tijd ben je ingelogd.

Check dan even je mail om je mailadres te bevestigen. Dat is nodig, omdat je anders niet kunt streamen. Op je game-pc download je nu de Parsec-client vanaf de downloadpagina. Open het gedownloade bestand en klik op Next. Kies dan hoe Parsec geïnstalleerd moet worden: Per User of Shared. Als je voor Shared kiest, start Parsec al voordat je inlogt. Met Per User moet je eerst nog inloggen in je Windows-account voordat je Parsec kunt gebruiken. Kies wat je zelf het fijnste vindt. Wij kiezen voor Shared en klikken op Next. Wacht even totdat de installatie klaar is, waarna Parsec gestart wordt.

Je kunt dan inloggen met de Parsec-account die je net hebt aangemaakt. Op de hoofdpagina van Parsec zie je de computers waarmee je kunt verbinden. Die zijn er nu nog niet, want je hebt alleen je eigen pc. Wel kun je op Share klikken onder de naam van je pc. Deze link kun je delen met anderen, waarna zij mee kunnen kijken terwijl je gamet.

Je kunt ook alvast wat instellen, door op het tandwiel links te klikken en door de instellingen te bladeren. Zo kun je een bandbreedte-limiet, de standaard-schermresolutie en met hoeveel fps gestreamd moet worden instellen.

Je kunt nu Parsec installeren op een andere computer, laptop, tablet of smartphone. Daarvoor ga je weer naar de downloadpagina van Parsec en download je het voor jouw platform. Installeer het, log in en je ziet je pc op het hoofdscherm. Klik op Connect om met je game-pc te verbinden. Na korte tijd verschijnt je Windows-bureaublad en kun je gaan gamen. Voordat je gaat streamen, kun je eventueel nog eerst naar de instellingen gaan en dan naar het tabblad Gamepad. Check of daar alles goed ingesteld staat als je een controller wilt gebruiken.

Tijdens het streamen kun je op de Parsec-knop klikken in het midden van het scherm om instellingen te wijzigen. Zo kun je vanuit hier de resolutie aanpassen. Ook zie je bovenin een aantal metrics van het netwerk, zoals de gebruikte bandbreedte en, nog belangrijker, de latency (het aantal milliseconden vertraging tussen wanneer het op je game-pc verschijnt en wanneer het op je andere apparaat aankomt). Voor het beste resultaat gebruik je een bedrade verbinding tussen beide apparaten.

Conclusie

We hebben je laten zien hoe je Parsec kunt installeren en gebruiken op je game-pc en hoe je vervolgens naar je laptop of smartphone games kunt streamen. Ook hebben we je laten zien welke instellingen je kunt aanpassen. Door games in huis te streamen ben je een stuk flexibeler en kun je eenvoudig op andere plekken in huis gamen.