Hero image van Zo voorkom je dat Google je kan volgen

Zo voorkom je dat Google je kan volgen

Gepubliceerd op: 06-03-2021 08:50

Google is natuurlijk bekend van zijn zoekmachine, maar dat is niet waar het zijn geld mee verdient. Dat zijn namelijk de gepersonaliseerde advertenties. Door jou te volgen bij het gebruik van Google-diensten en op het web, kan Google relevante advertenties tonen en die voor veel geld verkopen. Wil je niet meer gevolgd worden op het web? Volg dan deze stappen.

Je Google-account

Als eerste kun je het een en ander wijzigen in je Google-accountinstellingen. Daarvoor open je een webbrowser en ga je naar myaccount.google.com. Klik dan bij Privacy en personalisatie op Je gegevens en personalisatie beheren.

Gegevens en personalisatie-scherm Google-account
Vanuit myaccount.google.com kun je je privacy-instellingen beheren.

Web- en app-activiteit

Klik dan bij Activiteitsopties als eerste op Web- en app-activiteit. In deze categorie houdt Google bij wat je op Googles websites en apps doet, zo houdt het bijvoorbeeld bij welke websites je bezoekt in Google Chrome en koppelt Google die data aan je locatie. Om deze tracking uit te zetten, zet je de schakelaar om bij Web- en app-activiteit.

Je kunt ook voor de tussenoptie kiezen, namelijk door de data automatisch na een bepaalde periode te laten verwijderen. Daarvoor klik je op Automatisch verwijderen (uit). Kies dan voor de optie Automatisch activiteit verwijderen die ouder is dan en kies een tijdsbestek. Klik dan op Volgende en op Bevestigen om de data te verwijderen die ouder is dan de gekozen periode.

Onder Web- en app-activiteit valt ook de Google Assistant. Om te zorgen dat gesprekken met de Assistant niet worden opgeslagen, maar andere web- en app-activiteiten nog wel, vink je de optie Inclusief audio-opnamen uit.

Als je wilt zien wat Google allemaal over je heeft opgeslagen met betrekking tot je web- en app-activiteiten, klik je onderin op Activiteit beheren en dan zie je een lijst met je activiteiten.

Web- en app-activiteit: Scherm automatisch gegevens verwijderen
Je kunt ook automatisch na een aantal maanden of jaren je gegevens laten verwijderen.

Locatiegeschiedenis

Ga terug naar de vorige pagina en kies dan voor Locatiegeschiedenis. Google slaat op welke locaties je allemaal bezoekt, automatisch op de achtergrond zonder dat je een specifieke Google-app open hoeft te hebben. Wil je dat liever niet, dan kun je dat hier uitzetten. Je vindt op deze pagina dezelfde opties als bij Web- en app-activiteit. Dus je kunt inzien welke plaatsen Google allemaal heeft opgeslagen, je data automatisch na bepaalde tijd laten verwijderen of het bijhouden van je locatie helemaal uitzetten.

YouTube-geschiedenis

Ook je YouTube-kijkgeschiedenis wordt bijgehouden, waarmee Google je nieuwe video's kan aanraden die bij je smaak passen - de zogenaamde filterbubbel. Ga terug naar de vorige pagina en kies voor YouTube-geschiedenis. Je kunt ook hier weer uitzetten dat je YouTube-geschiedenis wordt opgeslagen, de gegevens automatisch verwijderen en inzien welke video's je allemaal gekeken hebt.

Gepersonaliseerde advertenties

Ga terug naar de Gegevens en personalisatie-pagina van je Google-instellingen. Scrol iets naar onderen naar Advertentiepersonalisatie en klik op Naar Advertentie-instellingen. Je ziet hier of gepersonaliseerde advertenties aan staan. Als dat het geval is, zie je daaronder ook je persoonlijk profiel, bijvoorbeeld je leeftijd en in welke talen je advertenties ziet. Door erop te klikken, kun je je profiel aanpassen.

Pagina Advertentiepersonalisatie Google-account
Zet de schakelaar om om gepersonaliseerde advertenties uit te zetten.

Om gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen, zet je de schakelaar om bij Advertenties personaliseren staat AAN en klik je dan op Uitschakelen en klik op OK. Om ook gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen van derden die Google-data gebruiken, klik je op Beheer advertentiepersonalisatie op andere websites en in andere apps die Google-advertentieservices gebruiken. Schakel een eventuele adblocker uit, scrol iets naar onderen in de lijst en klik dan op de knop die verschijnt genaamd Alle bedrijven uitzetten en wacht even totdat alles uitgezet is.

Google Analytics

Er is nog een andere, grote dienst van Google die je zal volgen, zonder dat je er iets van merkt, namelijk Google Analytics. Daarmee kunnen websites - wij ook - hun bezoekersaantallen en -herkomst meten. Je kunt maar op een manier voorkomen dat je daarin wordt meegenomen. Je moet hier dan een browser-extensie voor installeren, die je hier kunt vinden. De extensie is beschikbaar voor Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari en Microsoft Edge.

Geen Google-account?

Ook als je geen Google-account hebt of als je niet bent ingelogd, zal Google je zoekopdrachten opslaan en je volgen. Je kunt hiervoor als je uitgelogd bent, myaccount.google.com bezoeken. Klik dan bij Personalisatie van Google Zoeken op Instellingen beheren en zet de schakelaar om. Ga dan weer terug naar het overzicht en klik weer op Instellingen beheren onder Advertentie-instellingen. Klik op de knop Uitschakelen en dan nog een keer op Uitschakelen. Zet daarna ook de schakelaar om bij Advertenties personaliseren op Google Zoeken.

Ook zonder Google-account kun je nog wat instellingen beheren.