Featured image of post Zo kun je je reisgeschiedenis inzien met OVpay

Zo kun je je reisgeschiedenis inzien met OVpay

Reizen met je betaalpas in het Nederlandse openbaar vervoer is erg handig. Geen onhandige ov-chipkaart die elke vijf jaar vervalt. Wel wil je natuurlijk graag je reisgeschiedenis in kunnen zien, geld terug bij vertraging kunnen aanvragen en je geld terug krijgen bij een gemiste check-out. In dit artikel laten we je zien hoe je dat voor elkaar krijgt.

De meeste vervoerders in Nederland ondersteunen sinds eind januari 2023 eindelijk het reizen met een betaalpas. Je kunt inchecken met je bankpas (zowel debitcards als creditcards), Apple Pay of Google Pay, via smartphone of smartwatch.

Reisgeschiedenis inzien

Als je je reisgeschiedenis wilt inzien, is het als eerste nodig dat je ten minste één keer een reis hebt gemaakt en daarbij gebruik hebt gemaakt van OVpay. Vervolgens is het nodig om één werkdag te wachten, totdat de reiskosten van je bankrekening zijn afgeschreven. In sommige gevallen wordt het bedrag direct afgetrokken.

Het is dan nodig om even in te loggen bij je bank, de transactie van OVpay erbij te zoeken en de omschrijving ervan bij de hand te houden. Vervolgens ga je naar reisoverzicht.ovpay.nl. Vul nu bij Referentienummer de referentie in, dit begint met NLOV. Daarna vul je het bedrag in en klik je op Reis zoeken. Je ziet nu de gemaakte reis, bij welke vervoerder je dat deed en uitleg van je reiskosten.

Vanuit deze webpagina kun je ook direct een gemiste in- of uitcheck aanpassen. Je kunt dan je begin- of eindstation invoeren en opslaan.

OVpay-app

Je kunt ook de OVpay-app gebruiken en daar je betaalpas koppelen. Je moet dan wel een account aanmaken. Download en installeer de app vanuit Google Play of de Apple App Store. Open ‘m en tik op Volgende / Volgende. Tik op Account aanmaken en vul een e-mailadres en wachtwoord in. Koppel dan je pas en gebruik weer het referentienummer uit de omschrijving van je OVpay-banktransactie en het reisbedrag. Na korte tijd is je pas gekoppeld en zie je al je reizen direct in de app.

Mijn NS

Als je een Mijn NS-account hebt, kun je ook daar je betaalpas koppelen. Log daarvoor in bij NS op ns.nl/mijnns. Het is ook hier nodig dat je eerst met je bankpas gereisd hebt (dat hoeft niet per se met NS te zijn) en dat je de OVpay-banktransactie bij de hand hebt. Vervolgens scrol je op de Mijn NS-webpagina naar onderen en klik je op Betaalpas toevoegen.

Vul dan het referentienummer in dat begint met NLOV dat je vindt in de omschrijving van je banktransactie en het bedrag van de transactie. Je bankpas wordt na enige tijd gekoppeld. Na het koppelen kun je naar Mijn reizen gaan en dan zie je je NS-reisgeschiedenis. Bij Betaaloverzicht zie je de betalingen met je bankpas aan NS.

Bij Mijn NS kun je op het moment van schrijven maar één bankpas tegelijk koppelen.

Overigens kun je ook bij een aantal andere vervoerders je betaalpas in hun eigen app koppelen, zoals bij GVB in Gappie.

Geld terug bij vertraging

Als je geld terug bij vertraging wilt aanvragen voor OVpay, ga je naar de website van je vervoerder en vul je het betreffende restitutieformulier in. Kies in er dan in het formulier voor dat je gereisd hebt met je betaalpas, zoals bij NS of je regionale vervoerder. Let op dat nog lang niet alle vervoerders in hun formulier ondersteuning bieden voor OVpay.

Conclusie

We hebben je laten zien hoe je je reisgeschiedenis van OVpay in kunt zien en een gemiste check-out kunt corrigeren. Ook hebben we de OVpay-app laten zien, waarmee je maar één keer je pas hoeft te koppelen en dan al je reizen kunt inzien, en hoe je geld terug bij vertraging kunt aanvragen. Heb je nog meer vragen over OVpay? Check dan de website.