OnePlus telefoon met simkaart

Alles wat je moet weten over e-sim

Gepubliceerd op: 01-05-2023 09:11

Met e-sim is je simkaart volledig digitaal. Je hoeft niet langer te prutsen met een klein, plastic kaartje en moeite doen om die in je telefoon te plaatsen. In deze FAQ zetten we alles wat je moet weten over e-sim voor je op een rij.

Welke providers bieden e-sim aan?

Op dit moment bieden in Nederland de volgende providers e-sim aan: KPN, T-Mobile, Vodafone, Simyo. Het is niet bekend wanneer andere providers gaan volgen.

In België kun je e-sim gebruiken bij Orange, Ubigi en Proximus (alleen zakelijk).

Hoe werkt e-sim?

E-sim staat voor embedded sim. Het is eigenlijk een generieke, 'herprogrammeerbare' simkaart die permanent in je telefoon zit. Een e-sim biedt dan ook dezelfde functies als een normale simkaart. Als je van provider wisselt, kun je je nieuwe provider op je e-sim laden en heb je verbinding met het mobiele netwerk van die provider.

Hoe je je e-sim activeert, verschilt per provider. In veel gevallen moet je een qr-code scannen, waarna je telefoon de e-sim instelt. Ook kan het zijn dat je een app van de provider moet downloaden en installeren, waarna het installatieproces van je e-sim start.

Wat zijn de voordelen van e-sim?

Met e-sim heb je niet langer een fysieke simkaart, maar een die is ingebouwd in je telefoon. Via de app van je provider kun je dan je simkaart installeren. De voordelen voor jou zijn dat je geen simkaart nodig hebt, maar dat alles volkomen digitaal is.

Ook wordt overstappen iets makkelijker: je hoeft geen simkaart meer te verwijderen, maar kunt gewoon je e-sim inladen via de app. Verder kun je eenvoudiger wisselen tussen meerdere netwerken: je kunt op een e-sim tot vijf simkaarten laden. Je kunt deze natuurlijk niet alle vijf tegelijk gebruiken, maar kunt er wel makkelijk tussen wisselen.

Hoe lang bestaat e-sim al?

Het eerste apparaat dat e-sim gebruikte was de Samsung Gear S2 Classic 3G-smartwatch in 2016. Een jaar later kwam Qualcomm met een Snapdragon-chip die e-sim ondersteunde en in september 2017 kwam Apple met de Apple Watch series 3 die gebruikmaakte van e-sim.

De eerste iPhones met e-sim kwamen in september 2018 uit, namelijk de iPhone XS, iPhone XS Max en XR. Google bracht de Pixel 2 uit in oktober 2017 met e-sim voor Google Fi.

De eerste Nederlandse provider met e-sim was T-Mobile, dat er in augustus 2019 mee begon

Wat betekent 'e-sim'?

e-sim staat voor embedded sim. Het is een simkaart die is ingebouwd in je telefoon.