Pionnen met draadjes ertussen

Alles wat je moet weten over IPv6

02 Feb 2022, 04:26

Help, de IP-adressen raken op! Wat betekent dit precies voor jou en wat kun je eraan doen? Wij zetten alles op een rij wat je moet weten over IPv6, dat dat probleem op moet lossen.

Wat is IPv6?

IP, oftewel het internetprotocol, is een communicatieprotocol dat het mogelijk maakt dat computers met elkaar praten via netwerken en waarmee internetverkeer over het internet wordt gerouteerd. Versie 6 van het internetprotocol wordt IPv6 genoemd. In 1998 is IPv6 een draft-standaard gemaakt door de Internet Engineering Task Force en het werd de officiële opvolger van versie 4 op 14 juli 2017.

De belangrijkste functie van IPv6 is dat er meer adressen mee gemaakt kunnen worden. Een IPv6-adres heeft een lengte van 128 bits, waarmee 3,4 x 1038 aantal adressen gemaakt kunnen worden. Het doel van IPv6 is niet om al die adressen op te maken. In plaats daarvan willen de makers met de vele adressen routeren veel eenvoudiger maken.

Wat is IPv4?

IPv4 is de vierde versie van het internetprotocol. Deze versie van het protocol bestaat al sinds 1981. IPv4 gebruikt adressen van 32 bit lengte om een host op het netwerk mee te identificeren, bijvoorbeeld een computer, modem of router. Een voorbeeld van een IPv4-adres is 192.168.1.1.

Raken de IPv4-adressen echt op?

Sinds eind jaren 80 was al duidelijk dat de IPv4-adressen aan het opraken waren. Op dit moment hebben internetproviders nog ongebruikte IPv4-adressen en zij kunnen IPv4-adressen recyclen tussen abonnees. Wereldwijd zijn er vijf regionale internetregisters, die IP-adressen aan internetproviders toewijzen. Alle vijf hebben ze geen IPv4-adressen meer over, maar ze kunnen nog wel adressen toewijzen die zijn gerecycled of eigenlijk bedoeld zijn voor speciale gevallen.

Er zijn sinds langere tijd al een aantal technieken geïmplementeerd om te voorkomen dat de IPv4-adressen te snel opraken, onder andere Network Address Translation (NAT) en CIDR. Een voorbeeld van NAT is je thuisnetwerk: ondanks dat je internetprovider je 1 IP-adres geeft, sluit je meerdere apparaten erop aan met elk een eigen adres. Dat komt omdat je router zelf IP-adressen uitdeelt die alleen in jouw netwerk werken. Als je dan met de 'buitenwereld' communiceert, vertaalt je router het interne IP-adres naar het ene IP-adres dat je hebt gekregen van je internetprovider. Die techniek kan ook op grotere schaal worden toegepast. CIDR is een techniek waarbij IP-adressen efficiënter verdeeld kunnen worden tussen internetproviders en organisaties. De echte oplossing is echter IPv6.

Waarom raken IPv4-adressen op?

De IPv4-adressen raken op vanwege de enorme groei van het internet sinds de jaren 80. Denk dan aan smartphones, aan smart- en IoT-apparaten en aan veel landen die 'online' zijn gekomen, zoals China en India. Ook is er inefficiënt omgegaan met IPv4-adressen, waarbij universiteiten of grote bedrijven tijdens het ontstaan van IPv4 miljoenen adressen toegewezen kregen vanwege een technische beperking die later pas werd opgelost met CIDR.

Waarom is er geen IPv5?

IPv5 werd gebruikt voor een experimenteel realtime streaming protocol. Om verwarring te voorkomen, heeft de Internet Engineering Task Force ervoor gekozen de opvolger van IPv4 maar versie 6 mee te geven.

Heb ik al een IPv6-adres?

Dat is goed mogelijk. Veel internetproviders bieden al IPv6 op hun netwerk aan, maar nog niet alle. Je kunt testen of jij al via IPv6 bereikbaar bent door te gaan naar ipv6-test.com. Als je daar bij IPv6 Connectivity Supported ziet, dan weet je dat je al IPv6 hebt.

Google houdt bij hoeveel verkeer naar zijn zoekmachine over IPv6 gaat. Wereldwijd is dat net geen 40 procent. Nederland zit op 39,3 procent in januari 2022 en België op 57,66 procent.

Hoe ziet een IPv6-adres eruit?

Een IPv6-adres bestaat uit acht groepen van elk vier hexadecimale getallen. De groepen worden gescheiden met een dubbelepunt. Een voorbeeld van een IPv6-adres is: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334.

Een IPv6-adres kan ingekort worden weergeven door de nullen weg te laten. Daar zijn speciale regels voor hoe dat precies moet.

Hoe ziet het localhost-adres eruit in IPv6?

Het localhost-adres in IPv4 is 127.0.0.1. In IPv6 is het ::1.

Wat moet ik doen voor IPv6?

Eigenlijk niets, alleen als je een heel oude modem of router hebt, dan kan het belangrijk zijn dat je deze gaat vervangen.

Wat zijn de nadelen van IPv6?

Een groot nadeel van IPv6 is dat compatibiliteit met IPv4 niet op de prioriteitenlijst stond. Dat is een grote misser geweest, zo lijkt het. Als gevolg daarvan zijn er veel verschillende manieren om een IPv6-netwerk te koppelen aan een IPv4-netwerk. Dat resulteert er weer in dat internetproviders voorlopig zowel een IPv4- als een IPv6-netwerk naast elkaar moeten onderhouden, met als gevolg hogere kosten, waardoor eigenlijk niemand de eerste wil zijn om IPv6 te gaan gebruiken.

Bovendien is IPv6 nu pas een beetje volwassen aan het worden. Zo was origineel het idee om een IPv6-adres voor lokaal gebruik te baseren op het MAC-adres van de netwerkkaart. Dat had echter privacy-gevolgen. Inmiddels wordt in veel besturingssystemen deze methode niet meer gebruikt.

Een ander, praktisch probleem is dat IPv6-adressen een stuk lastiger zijn te onthouden dan de eenvoudige IPv4-adressen.

Gerelateerde inhoud

Foto van een Wifi-router met stroomkabel
Zo log je in op je router