iPads met iPadOS 15

Alles wat je wilt weten over iOS en iPadOS 15

Gepubliceerd op: 20 Sep 2021 10:41
Categorie: FAQs
Deel dit artikel

Wanneer komen iOS en iPadOS 15 uit?

iOS en iPadOS 15 is uitgekomen op maandag 20 september 2021 om 19:00 uur.

Welke iPhones kunnen upgraden naar iOS 15?

Alle iPhones die nu iOS 13 of iOS 14 draaien, kunnen upgraden naar versie 15, omdat de lijst met ondersteunde apparaten ongewijzigd is.

Voor de volledigheid vind je hieronder de lijst met iPhones die de update naar iOS 15 krijgen:

Welke iPads kunnen upgraden naar iPadOS 15?

Ook voor iPadOS 15 geldt dat dezelfde apparaten zijn ondersteund als versie 13 en 14. Dus als je iPad op een van die versies van iPadOS zit, dan kun je zonder problemen upgraden naar versie 15.

Voor de volledigheid vind je hieronder de lijst met iPads die iPadOS 15 ondersteunen:

Wat is er nieuw in iOS 15?

De belangrijkste, nieuwe functies van iOS 15 zijn:

Wat is er nieuw in iPadOS 15?

De belangrijkste, nieuwe functies van iPadOS 15 zijn:

Wat als mijn iPhone of iPad geen iOS/iPadOS 15 meer krijgt?

De lijst met ondersteunde iPhones en iPads is ongewijzigd ten opzichte van versie 14 of versie 13, dus je kan upgraden als je iPhone of iPad nu op een van die versies zit. Je kunt als volgt controleren welke iOS-versie jij hebt. Daarvoor open je de app Instellingen en ga je naar Algemeen en dan Info. Je ziet bij Softwareversie het versienummer van iOS.

Als je daar versie 12 ziet en er geen nieuwe update beschikbaar is, dan zit jouw apparaat vast op versie 12. Apple geeft af en toe nog beveiligingsupdates uit voor iOS 12, met de laatste in juni 2021, dus je kan dit besturingssysteem nog net gebruiken.

Kan ik wachten met upgraden naar iOS 15?

Ja, op het moment dat versie 15 beschikbaar komt krijg je de optie om op versie 14 te blijven op je iPhone of iPad. Je krijgt dan nog beveiligingsupdates van iOS of iPadOS 14. Als je de update niet handmatig installeert via Instellingen, blijf je gewoon op versie 14 zitten.

Hoe stabiel zijn iOS en iPadOS 15?

Dat is erg lastig te zeggen. Uit onze eigen tests van iOS en iPadOS 15 lijken het stabiele besturingssystemen te zijn. Al onze apps werkten prima gedurende de bètatest. Ook anderen op het internet lijken geen grote problemen te melden. Toch biedt dit geen garantie: er kan nog van alles boven tafel komen als de update breed beschikbaar komt.

Als je je zorgen maakt over de stabiliteit van iOS of iPadOS 15, dan is het slim te wachten op de eerste, grote update van de besturingssystemen. Waarschijnlijk komt die eerste, grote update, versie 15.1, eind oktober uit, dus een maand later.

Hoe kan ik upgraden naar iOS of iPadOS 15?

Je kunt de update installeren door naar de app Instellingen te gaan en dan naar Algemeen / Software-update. Zodra de update beschikbaar is, zie je hier de aankondiging en krijg je de optie om de update te downloaden en te installeren.

Hoe bereid ik mij voor op de upgrade naar iOS of iPadOS 15?

Zorg ervoor dat je een recente back-up klaar hebt staan. Je kunt je iPhone of iPad back-uppen via iCloud. Daarvoor open je de app Instellingen en tik je op je naam bovenaan. Tik dan op het apparaat in de lijst waarvan je de back-up wilt maken en kies voor iCloud-reservekopie. Zet die optie aan en maak direct een back-up.

Heb je niet genoeg opslagruimte in iCloud? Dan kun je je iPhone of iPad ook met je computer verbinden en een back-up maken via iTunes op Windows of de Finder op Mac.

Daarna is het belangrijk dat je genoeg vrije ruimte op je Apple-apparaat beschikbaar hebt, anders kan je de update niet installeren. Om te zien hoe veel vrije ruimte je hebt en om ruimte vrij te maken, ga je weer naar de app Instellingen. Tik dan op Algemeen en kies voor iPhone-opslag. Je ziet nu hoeveel ruimte er nog vrij is en waarvoor de schijfruimte gebruikt wordt. Om ruimte vrij te maken, kun je bijvoorbeeld foto's naar iCloud of OneDrive verplaatsen of wat minder Spotify-playlists offline opslaan.

Als je 8 GB of meer opslagruimte vrij hebt, zit je goed voor de update naar iOS of iPadOS 15.

Als je de update zo snel mogelijk wilt installeren, zorg dan dat je op een snelle wifi-verbinding zit (hoewel het waarschijnlijk niet zal uitmaken, omdat de Apple-servers het elk jaar ten tijde van de release lastig hebben) en dat je iPhone of iPad aan de oplader is aangesloten. Om de update te installeren moet je óf minstens 50 procent accu hebben óf aan de lader zijn aangesloten.

Update 1: SharePlay is nog niet beschikbaar in iOS 15, vraag toegevoegd over releasedatum van iOS en iPadOS 15.

Vragen in dit artikel