Featured image of post Alles wat je moet weten over ChatGPT

Alles wat je moet weten over ChatGPT

ChatGPT is de zeer populaire chatbot van OpenAI die iedereen kan gebruiken. De chatbot kan over allerlei onderwerpen praten. Als je ’m gebruikt, lijkt het wel alsof je met een echt persoon aan het chatten bent. We zetten alles wat je over ChatGPT moet weten op een rij in deze FAQ.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, kortweg AI). De chatbot is gemaakt door OpenAI, een onderzoekslab uit San Francisco onder andere opgericht door Elon Musk.

ChatGPT heeft op het moment van schrijven de volgende functies: het kan vragen beantwoorden, wiskundige formules oplossen en uitleggen, teksten zoals werkstukken, scripts voor films en meer schrijven, het kan fouten uit code halen en fixen, teksten vertalen, teksten samenvatten, trefwoorden uit teksten halen, classificeren, aanbevelingen doen en concepten uitleggen. Ook kun je vervolgvragen stellen aan ChatGPT, dus de chatbot houdt daadwerkelijk het gesprek bij.

Hoe werkt ChatGPT?

Zoals gezegd maakt ChatGPT gebruik van kunstmatige intelligentie, specifiek van machine learning. De chatbot gebruikt GPT 3.5, dat is een volwassen taalmodel gemaakt op basis van deep learning, een vorm van machine learning. Met GPT kun je een prompt geven, waarna een tekst wordt gegenereerd.

De chatbot is daarnaast getraind op heel veel chats door middel van supervised learning en reinforcement learning. Dat houdt het volgende in: de chatbot verwerkt heel veel chatgesprekken en leert daarvan wat goede antwoorden zijn, dat is het supervised learning-gedeelte. Daarna volgt de reinforcement-stap, waarin de chatbot getraind wordt op vragen en een reeks van antwoorden geeft. Menselijke trainers rangschikken dan de beste antwoorden. Die rangschikking gebruikt de chatbot om de antwoorden steeds te verbeteren.

Machine learning kun je, kort door de bocht, zien als het vinden van een optimum van een onbekende, wiskundige functie. Dat betekent dat je een bepaalde input geeft en dat het model zoals hierboven beschreven, getraind is om een optimum te zoeken en op basis daarvan de output geeft. Dat getrainde model kun je dan gebruiken voor nieuwe, onbekende situaties, in ChatGPTs specifieke geval zijn dat dus chatgesprekken.

Je kunt meer achtergrondinformatie vinden over de werking van ChatGPT op de website van OpenAI.

Is ChatGPT een echte AI zoals Jarvis of SkyNet?

ChatGPT is geen AI die zelf kan nadenken. Het is een machinelearning-model getraind op heel veel teksten, websites en andere content, waardoor het lijkt alsof je met een mens chat. ChatGPT begrijpt zelf niet wat het schrijft en heeft ook geen bewustzijn.

Is alles wat ChatGPT schrijft waar?

Je zou het wel denken, met de zekerheid waarmee ChatGPT zijn antwoorden geeft. Maar helaas: ChatGPT bevat veel kleine foutjes en onwaarheden. Dat komt omdat het een model is getraind op teksten, waardoor informatie makkelijk door elkaar gehaald kan worden. In de antwoorden van ChatGPT is het vooral belangrijk dat de zinnen goed lopen. De feiten van de tekst minder belangrijk. De huidige vorm van ChatGPT kan van informatie niet bepalen of de bron waar is, dat is iets waar de ontwikkelaars nog aan werken. Als je de dienst dus gebruikt, is het belangrijk daarop te letten. Zelfs als je ChatGPT vraagt om bronvermelding, kan het zijn dat de chatbot simpelweg bronnen verzint.

ChatGPT is nu getraind op een dataset met gebeurtenissen tot 2021, dus de chatbot kan geen informatie geven over gebeurtenissen daarna.

Spreekt ChatGPT ook Nederlands?

Ja, je kunt ook Nederlandse gesprekken voeren met ChatGPT.

Kan ChatGPT sommige banen overbodig maken?

Dat weten we nog niet, maar waarschijnlijk niet. ChatGPT kan heel veel, maar zoals gezegd zijn er wel onwaarheden en foutjes in de antwoorden om rekening mee te houden. Daarnaast is ChatGPT getraind op een bestaande dataset op basis waarvan een machine-learningmodel is gemaakt. Dat model zelf kent geen creativiteit: de chatreacties die het produceert zullen altijd afgeleid zijn op basis van de data waarop het getraind is. Dat maakt ChatGPT eerder geschikt als goede zoekmachine of als de perfecte assistent voor bestaand werk. Dat ChatGPT banen als programmeurs, journalisten of scriptschrijvers overbodig zal maken op korte tot lange termijn lijkt ons daarom erg onwaarschijnlijk.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken?

Om ChatGPT te gebruiken, hoef je er alleen een account voor aan te maken op chat.openai.com. Klik dan op Sign up en vul een e-mailadres in. Je kunt je ook aanmelden met een Google- of Microsoft-account.

ChatGPT heeft een gratis en betaalde variant. Met de betaalde variant krijg je altijd toegang tot ChatGPT, ook tijdens piekuren, reageert de chatbot sneller en krijg je als eerste toegang tot nieuwe functies en verbeteringen. ChatGPT Plus is beschikbaar in Nederland en Belgiƫ en kost 24,20 dollar per maand, omgerekend naar euro's is dat 22,61 euro.