Google Nest-punten

Alles wat je moet weten over mesh wifi

Gepubliceerd op: 16-12-2022 10:59

Slechte wifi is erg irritant. Met mesh-wifi maak je voor je gehele huis eenvoudig een goed dekkend en snel netwerk. Maar wat is mesh wifi eigenlijk? Hoe werkt het en heb je het echt nodig? We zetten alles wat je moet weten over mesh wifi voor je op een rij.

Wat is mesh wifi?

Veel huishoudens hebben één router of accesspoint die verantwoordelijk is voor het wifi-signaal. Om te zorgen dat je goed bereik hebt in heel je huis, heb je een erg sterke router nodig. Zo sterk dat het vaak niet genoeg is en je in het ergste geval op een verdieping geen of slecht bereik hebt en daardoor daar trage wifi.

Met mesh-wifi heb je meerdere wifi-accesspoints, ook wel wifi-punten of wifi-units genaamd, in je huis die samenwerken voor een zo sterk mogelijk wifi-signaal. Op die manier heb je in je hele huis dekking en overal snel internet. Voor een gemiddeld huis heb je al snel genoeg aan twee wifi-punten. Voor een groot huis kun je denken aan drie tot vijf meshwifipunten. Overigens kun je in de praktijk zoveel meshwifipunten aan je netwerk toevoegen als je wilt. Het is wel goed om een maximum van ongeveer 10 punten aan te houden, maar dat heb je eigenlijk alleen nodig in een zakelijke omgeving.

Je kunt de meshwifipunten overal in huis plaatsen. Eén van de punten moet verbonden zijn met de modem van je internetprovider. De andere punten kun je dan overal in huis plaatsen, zolang ze maar stroom hebben. Wel is het slim om even na te denken waar je de punten zet, zodat je optimaal bereik en optimale snelheid hebt.

Hoe werkt mesh wifi?

Mesh-wifi werkt doordat de verschillende punten met elkaar praten en op die manier de optimale wifi-instellingen bepalen. Je apparaten in huis maken verbinding met verschillende wifi-punten. Elk wifi-punt stuurt het internetverkeer door naar het wifipunt dat aangesloten is op je modem. Eén bepaald wifi-punt in een mesh-netwerk bepaalt de snelste route van het punt zelf naar het wifi-punt dat is verbonden met de modem van je internetprovider. Bovendien, haal je één punt weg, dan past het mesh-netwerk zichzelf aan door een andere route te kiezen.

Wel kan een meshwifinetwerk je latency wat verhogen. Latency is de tijd die het kost voor een internetpakket om aan te komen bij zijn bestemming. Omdat je in veel gevallen niet direct verbinding maakt met het wifi-punt dat verbonden is met de modem zijn er een aantal extra 'hops' wat langer duurt.

Kan ik mijn eigen wifi-router samen met mesh wifi blijven gebruiken?

Dat kan wel, maar is niet handig. Je hebt dan twee losse wifi-netwerken die elkaar in de weg gaan zitten. Als je mesh-wifi neemt, is het 't beste om andere wifi-routers en -accesspoints uit te schakelen en volledig over te stappen op die wifi. Je kunt je eigen router natuurlijk wel blijven gebruiken, zolang je de wifi ervan maar uitzet.

Wat is backhaul?

We noemden net al even dat in een meshwifinetwerk de wifipunten het internetverkeer van je apparaten moeten doorsturen naar het hoofd-wifipunt dat verbonden is met je modem. Dat internetverkeer tussen de wifipunten verspreid over je huis en het hoofdwifipunt noemen we de backhaul.

High-end meshwifisystemen hebben een aparte radio voor het backhaulverkeer. Dat zorgt voor betere prestaties en dat komt als volgt: als jij een groot bestand downloadt vanaf je laptop, dan is je laptop verbonden met een wifipunt. Dat wifipunt zelf verbindt met het hoofdpunt bij je modem. Als de backhaul gebruikt maakt van dezelfde radio als je eigen laptop, dan concurreren je laptop en het wifipunt voor dezelfde bandbreedte en dat betekent dus een lagere internetsnelheid. Met een aparte radio voor het backhaul-verkeer gaat het verkeer langs elkaar heen, zonder elkaar in de weg te zitten.

Waar moet ik mijn meshwifipunten neerzetten?

Wifipunten werken het beste als ze niet te ver uit elkaar staan. Over het algemeen kun je maximaal twee kamers verder aanhouden of één verdieping ertussen. Dit verschilt natuurlijk wel per merk en type van meshwifisysteem. Ook is het 't beste als de punten zicht op elkaar hebben, indien mogelijk, en het is beter om ze wat hogerop te zetten in plaats van op of heel laag bij de grond.

Is meshwifi beter dan een wireless repeater of wifi extender?

Het voordeel van meshwifi ten opzichte van een wireless repeater (ook wel bekend als wifi extender) is dat je één dekkend netwerk maakt voor heel je huis. Met een wireless repeater maak je een eigen netwerk en moeten je apparaten steeds wisselen tussen beide netwerken. Bij meshwifi is het één netwerk en gaat het wisselen een stuk vloeiender. Daar merk je bijna niets van. Ook hebben wifi-repeaters vaak last van prestatieproblemen, omdat ze veel bandbreedte moeten gebruiken om verkeer te versturen en te ontvangen.

Meshwifi is bovendien eenvoudiger op te zetten dan een wireless repeater: de verschillende punten verbinden vaak automatisch met elkaar en optimaliseren zichzelf direct. Bij een repeater moet je vaak veel zelf instellen.

Is meshwifi beter dan powerline?

Meshwifi en powerline hebben verschillende doelen. Meshwifi is bedoeld om een goed draadloos netwerk op te zetten, powerline is bedoeld om een bedraad netwerk uit te breiden. Beide hebben hun voor- en nadelen. Het voordeel van powerline is dat alles bedraad is en dat het makkelijk is: inpluggen en verbinden.

Nadelen zijn dat de snelheid kan tegenvallen en je mogelijk last hebt van storingen. De snelheid bij powerline is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de ouderdom van je stroombekabeling en of je powerline over meerdere groepen heen gebruikt. Ook moet je op letten op storingen van naastgelegen stopcontacten, die kunnen de netwerksnelheid ook negatief beïnvloeden.

Het voordeel van meshwifi is dat je een goed dekkend draadloos netwerk opzet. Het nadeel is dat het opzetten wat meer werk is en dat je over wat meer dingen moet nadenken, zoals waar je de wifipunten plaatst.

Welk meshwifi-systeem moet ik hebben?

Meshwifi-systemen zijn er van Linksys, TP-Link en Netgear. Daarnaast bieden ook Google en Asus meshwifi aan. Als je op zoek gaat naar een wifi-systeem, let dan op een aantal dingen: welke wifi-versie gebruikt de mesh-wifi? Wifi 5 is wat oud, voor een beetje een toekomstbestendige oplossing raden we ten minste wifi 6 aan. Daarnaast heb je vaak meerdere modellen, bijvoorbeeld AX3000 of AX5400 (AX = wifi 6, AC = wifi 5). Hoe hoger dat getal na de AX, hoe sterker het wifi-bereik. Heb je een groot huis of veel oppervlakte, kies dan voor een hoger getal als je het ervoor over hebt.

Als je helemaal all-out wilt gaan, dan neem je een Wifi 6E-mesh-wifi of binnenkort een Wifi 7-mesh-wifi. Die zijn echter gloednieuw en de kans is klein dat je veel apparaten hebt die gebruik kunnen maken van die nieuwe wifi-standaard.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je gekozen mesh-wifisysteem een speciale backhaul-kanaal heeft en hoe snel de ethernet-poorten op de wifipunten zijn. Die ethernetpoorten zijn handig als je nog bedraad bijvoorbeeld een desktop-pc wilt aansluiten. Wifi-punten met een snelheid van 1 Gigabit per seconde (Gb/s) zijn dan geen overbodige luxe.

Hieronder vind je een aantal van onze favoriete mesh-wifi-systemen. De TP-Link X50 is een mesh-wifi-systeem van TP-Link met ondersteuning voor wifi 6 en niet al te duur. Elke wifi-unit beschikt over drie gigabit-ethernetpoorten. Ook heeft TP-Link een gebruiksvriendelijke app en is het opzetten ervan erg eenvoudig. TP-Link heeft overigens ook een wifi 6E-variant, daarmee ben je helemaal toekomstbestendig.

Een andere, goede is Netgear Orbi, bijvoorbeeld de RBK763S, die mesh-wifi-systeem is vooral geschikt voor grote (rijtjes)huizen en als je op elke verdieping goede, snelle wifi wil, bijvoorbeeld om op te multiplayer gamen en videostreamen tegelijkertijd. Deze units hebben wifi 6 en goed bereik. Ook heeft deze Orbi een aparte backhaul voor verkeer tussen de wifi-punten.

Gerelateerde inhoud

Foto van Synology DS418 (4 bay nas)
Aan de slag met je Synology-nas
Pionnen met draadjes ertussen
Alles wat je moet weten over IPv6
Foto van een Wifi-router met stroomkabel
Zo log je in op je router