iPhones met iOS 16

Alles wat je wilt weten over iOS 16

Gepubliceerd op: 12 Sep 2022 13:59
Categorie: FAQs
Deel dit artikel

Apple heeft in juni op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC versie 16 van iOS, zijn besturingssysteem voor de iPhone, aangekondigd. We zetten alle vragen en antwoorden erover voor je op een rij in deze FAQ, zoals wat er precies nieuw is, welke iPhones allemaal iOS 16 krijgen en meer.

Wanneer wordt iOS 16 uitgebracht?

iOS 16 is sinds 12 september 19:00 uur te downloaden. Meestal krijgen Apples servers het wel wat druk, dus het kan een paar uur later zijn voordat je de update binnenkrijgt.

Welke iPhones ondersteunen iOS 16?

iOS 16 wordt uitgebracht voor iPhone 8 en nieuwer.

Dat betekent dat de volgende iPhones de nieuwe iOS-versie krijgen:

Daarmee blijven de iPhone SE, iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus en de iPod touch achter op iOS 15.

Let op dat niet alle functies van iOS 16 op oudere iPhones werken.

Kan ik iOS 16 testen?

Ja, Apple heeft een publieke testversie uitgebracht van iOS 16. Je moet daarvoor een aantal stappen doorlopen om het besturingssysteem te installeren. Houd er wel rekening mee dat het nog een testversie is, dat mogelijk niet alle apps goed werken, dat er andere problemen kunnen zijn met iOS en dat om terug te gaan naar iOS 15 je handmatig een back-up moet terugzetten via je Mac of pc.

Om aan de slag te gaan met de iOS 16 Public Beta lees je onze howto erover.

Hoe stabiel is iOS 16?

Wij hebben iOS 16 op onze iPhone die we dagelijks gebruiken geïnstalleerd. Onze ervaring is dat deze iOS 16 over het algemeen stabiel werkt. Ook zijn we nog geen problemen tegengekomen met apps (maar die zijn er wel!). Als we andere ervaringen op het internet checken, dan lijkt dat ook de consensus te zijn. Het is natuurlijk wel altijd wachten hoe stabiel iOS is als die voor het grote publiek beschikbaar komt. Meestal komt Apple binnen een aantal weken met een eerste, kleine bugfix-update om de ergste problemen te verhelpen.

Wat is er nieuw in iOS 16?

De belangrijkste, nieuwe functie in iOS 16 is het vernieuwde toegangsscherm. Je kunt daarop nu de klok aanpassen met een andere kleur, ander lettertype of andere stijl. Ook kun je widgets plaatsen op het toegangsscherm, zowel onder als boven de klok. Het toegangsscherm gaat ook anders om met je achtergrond: bij geschikte foto’s wordt de klok deels achter een object van de foto geplaatst, wat voor een mooi effect zorgt (maar de klok wel minder goed leesbaar maakt).

Je kunt nu ook meerdere toegangsschermen maken en ze koppelen aan een Focus. Je kunt dan een aparte achtergrond instellen voor bijvoorbeeld de focus Werk en weer een andere voor de focus Persoonlijk. Ook heb je meer variatie in wat je als achtergrond kunt instellen voor je toegangsscherm. Zo kun je nu kiezen voor een reeks foto’s, een automatische selectie foto’s op basis van personen of natuur. Ook kun je emoji’s als achtergrond gebruiken.

Screenshot van iPhones met iOS 16 die Focusmodus configureren.

Je kunt toegangsschermen koppelen aan Focus-modi.

Meldingen worden nu onder in het toegangsscherm weergeven, zodat ze je achtergrond niet bedekken.

Verder heeft Apple veel kleinere verbeteringen aangekondigd en doorgevoerd in iOS 16, waaronder:

*: deze functies verschijnen in een latere update in iOS 16.

Apple zal in een latere update van iOS 16 ook de functie Lockdownmodus toevoegen. Dat is een functie voor personen die een hoog risico lopen om digitaal aangevallen te worden, zoals journalisten in bepaalde landen. Met Lockdownmodus sluit je iPhone zich helemaal af, zodat het aanvalsoppervlak voor een hack een stuk kleiner wordt. Denk dan aan dat onbekenden je niet meer kunnen facetimen, iMessage geen bijlages meer ondersteunt en geen voorbeeld meer laadt van links, je je iPhone niet meer met een kabel met een pc of Mac kunt verbinden en dat Safari geen JavaScript meer uitvoert.

Welke functies krijg ik wel of niet?

Een aantal functies van iOS 16 werken alleen op nieuwere iPhones.

De volgende functies werken alleen als je een iPhone XS of XR of nieuwer hebt:

iPhone 11 en nieuwer krijgen de volgende functie:

iPhone 12 en nieuwer krijgen nog de volgende functie:

iPhone 13 krijgt nog de volgende functies:

Mogelijk dat de iPhone 14 die Apple in het najaar aan zal kondigen ook nog een aantal functies heeft die alleen op die iPhone werken.

Heb je nog meer vragen over iOS 16? Laat het hieronder weten in de reacties.

12 september 10:59: aanvullende informatie over iOS 16-release toegevoegd.

Vragen in dit artikel