Matter-logo

Alles wat je moet weten over Matter voor je smarthome

20 Oct 2022, 17:34

Als je veel smarthome-apparaten hebt, dan ken je het vast wel: zo’n beetje elk apparaat heeft zijn eigen hub of app nodig, omdat ze allemaal weer net een ander communicatieprotocol gebruiken. Met Matter moet aan die ellende een einde komen. We zetten alles wat je moet weten over Matter voor je op een rij.

Wat is Matter?

Matter, eerder bekend als Project Connected Home over IP (CHIP), is een open communicatieprotocol voor smarthome-apparaten. De standaard is gemaakt door bedrijven als Apple, Amazon en Google en bedoeld om fragmentatie tegen te gaan en ervoor te zorgen dat smarthome-apparaten en IoT-platforms goed samen kunnen werken.

Inmiddels doen meer dan vierhonderd bedrijven mee aan Matter en Matter-apparaten gaan werken met Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit. Concurrenten van Matter zijn onder andere Zigbee, Z-Wave en Samsung SmartThings.

Matter is gebaseerd op het internetprotocol. Dat betekent dat je Matter via wifi of bedraad kunt gebruiken. Ook werkt Matter over Thread, dat is een soort alternatief op wifi, vergelijkbaar met ZigBee.

Vanaf wanneer komen Matter-apparaten op de markt?

We verwachten dat vanaf november de eerste Matter-apparaten beschikbaar komen. De eerste versie van de Matter-standaard is sinds 4 oktober klaar.

Gaan mijn bestaande apparaten werken met Matter?

Dat is niet zeker. Sommige apparaten kunnen via een firmware-update ondersteuning krijgen voor het nieuwe protocol. Voor andere geldt dat helaas niet. De eerste versie van Matter biedt overigens alleen ondersteuning voor een bepaalde set apparaten, zoals lampen en schakelaars, slimme stopcontacten, sloten, beveiligingssensoren, media-apparaten, slimme jaloezieën, garagedeuren, thermostaten, verwarmingen en airco's.

Sommige hubs krijgen ook ondersteuning voor Matter. Zo gaat Philips Hue zijn hub updaten ervoor. Maar voor Ikea zul je een nieuwe hub moeten kopen.

Waarom heeft iedereen het opeens over Matter?

Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste herkent iedereen wel het probleem van een versnipperd smarthome-landschap dat voor problemen zorgt. De ene lamp werkt niet met die hub, de andere robotstofzuiger werkt weer niet via HomeKit maar wel met Google Home. Het is niet handig voor de consument en ook niet voor de fabrikanten zelf. Een smarthome-fabrikant moet daardoor veel werk verzetten om zijn apparaat compatibel te maken met bijvoorbeeld HomeKit en Google Home. Met Matter wordt dat gecentraliseerd.

Bovendien heeft Matter dus erg veel bedrijven achter zich. De standaard is verder vrij van royalty's en de kit voor ontwikkelaars is ook nog eens open-source, wat betekent dat je niet al je vertrouwen hoeft te leggen in één bedrijf. Doordat de broncode ervan open is, kan iedereen eraan werken en mee bouwen, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat bedrijf X er volgend jaar alweer mee stopt.

Kan ik Matter-apparaten bedienen zonder internet?

Ja, Matter heeft ondersteuning voor lokaal beheer. Je kunt je smarthome-apparaten bedienen zonder met het internet verbonden te zijn. Instructies die je via een app doorgeeft worden dan direct naar het apparaat doorgestuurd, zonder dat ze via de cloud of het internet hoeven te gaan. Daardoor reageren apparaten sneller en gaan ze langer mee.

Wat is Thread?

Thread is een technologie om draadloze netwerken mee op te zetten, net zoals wifi. Het is compleet opnieuw opgebouwd en gefocust op mesh-netwerken. Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij apparaten direct met elkaar verbinden in plaats van via een centrale router. Thread is specifiek ontwikkeld om weinig stroom te verbruiken, zodat ook apparaten op batterijen ermee kunnen werken, lage latency te hebben en makkelijk in gebruik te nemen, zonder dat je een hub of router nodig hebt. Je hebt wel een hub nodig als je je Thread-apparaten met het internet wilt verbinden.

Het verschil tussen bijvoorbeeld Thread en Zigbee is dat Zigbee zowel een protocol is voor apparaten om mee te communiceren, als de applicatielaag die zegt hoe die apparaten met elkaar praten. Thread doet dat laatste niet en daardoor is het flexibeler. Ook heeft Thread als voordeel dat het integreert met wifi, omdat apparaten die op Thread zijn aangesloten gewoon een IPv6-adres kunnen krijgen.

Thread werkt met dezelfde hardware als ZigBee, dus voor fabrikanten is het erg eenvoudig om Thread te ondersteunen.