Featured image of post Heroku stopt met gratis producten

Heroku stopt met gratis producten

Heroku stopt met zijn gratis Dynos en de gratis Postgres- en Redis-add-ons. Gebruikers hebben tot 28 november 2022 om te migreren naar een betaalde oplossing. Dat maakt Salesforce bekend.

Heroku kondigt de wijziging in een blog aan, waarvan klanten via een e-mail op de hoogte zijn gesteld. De reden voor de wijziging is volgens Heroku dat er veel misbruik van de free tier wordt gemaakt. Het is namelijk erg eenvoudig om een app te deployen op Heroku, wat het voor criminelen een aantrekkelijk platform maakt. Heroku is daardoor erg veel tijd kwijt aan het bestrijden van misbruik en fraude.

Als gevolg daarvan moeten gebruikers van Heroku overstappen op zijn betaalde diensten. De goedkoopste, betaalde Dyno van Heroku kost 7 dollar per maand, Redis kost 15 dollar per maand en Postgres 9 dollar per maand. Voor een hobby-app is het maar de vraag of die kosten het waard zijn. Ook betalende klanten die een deel van hun apps op de free tier hebben draaien, zullen te maken krijgen met stijgende kosten. Wel komt Heroku met een studentenprogramma, maar de details daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.

Heroku is in 2007 opgericht en in 2010 overgenomen door Salesforce. Het platform van Heroku maakt het heel eenvoudig om een app te deployen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over servers of Docker-containers. Heroku regelt alles en haalt veel Ops-taken uit handen. Ook was Heroku een van de weinige bij wie je een gratis, managed Postgres- of Redis-database kon gebruiken.

Inmiddels zijn er veel alternatieven op Heroku, denk dan bijvoorbeeld aan Fly.io, Render.com of Northflank. Wil je ook eens kijken naar een self-hosted oplossing, dan is Dokku nog interessant. Daarnaast kun je kijken naar combinatie van services, zoals bijvoorbeeld de gratis tier van AWS Elastic BeanStalk in combinatie met een gratis managed Mongo-database. Je kunt ook nog je app herschrijven naar serverless: de gratis tier van AWS Lambda en DynamoDB is voor de meeste apps meer dan genoeg.